 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Atlantycki przegrzebek głębinowy
Placopecten Magellanicus Opakowanie: Opis gatunku:
Atlantycki przegrzebek głębinowy, Scallops, należy do najbardziej docenianych i lubianych owoców morza w Ameryce P&o ...
Atlantycki przegrzebek głębinowy, Scallops, należy do najbardziej docenianych i lubianych owoców morza w Ameryce Północnej. Występuje na małym obszarze wybrzeża Oceanu Atlantyckiego USA. Mięso jest delikatnie słodkie w smaku, przez niektórych porównywane do mięsa kurczaka. Scallopsy można przyrządzić na wiele sposobów. Nadają się jako przystawka, danie główne (np. smażone z czosnkiem i sokiem z limonki) lub jako dodatek do makaronów, różnych sosów, zapiekanek. Oferujemy świeże mięso togo prawdziwego rarytasu. W handlu często mylone z małżami Świętego Jakuba występującymi w Morzu Śródziemnym.
|
|
Barwena
Mullus surmuletus Opakowanie: Opis gatunku:
Barwena należy do ryb okoniokształtnych, występuje w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym na głębokości do 300 m. Osiąga wielkość do 40 cm. Ba ...
Barwena należy do ryb okoniokształtnych, występuje w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym na głębokości do 300 m. Osiąga wielkość do 40 cm. Barwena odżywia się małymi zwierzętami dennymi, które wyszukuje za pomocą długich wąsów znajdujących się na podbródku. Ciekawostką jest jej zmienne ubarwienie uzależnione od pory roku, wieku ryby, a także głębokości, na jakiej żyje. Ryba ta była wysoko ceniona już w starożytności, kiedy to podawano ją na stół w stanie żywym! Wówczas zadziwiała gości niezwykłym pięknem swych wspaniałych czerwonych barw. Przyrządzana jest na wiele sposobów: barwenę gotuje się na parze, piecze lub smaży. Ta półtłusta ryba doskonała jest również do grillowania i wędzenia. Jej mięso jest soczyste, jędrne i bardzo smaczne, zawiera drobne ości.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości i w postaci filetów.
|
|
Dorada królewska
Sparus aurata Opakowanie: Opis gatunku:
Dorada królewska nazywana jest klejnotem Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zawdzięcza znakom szczególnym ...
Dorada królewska nazywana jest klejnotem Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zawdzięcza znakom szczególnym: złotym punktom po obu stronach głowy jak również złotemu paskowi pomiędzy oczami, nazywanym koroną. Osiąga wielkość 70 cm i wagę 2,5 kg.|Odżywia się skorupiakami i mięczakami. Wzrost zainteresowania doradą doprowadził do powstania wielu hodowli w Grecji i Turcji. Mięso tej ryby jest delikatne, wyjątkowo chude i bardzo smaczne. Jej kulinarną atrakcyjność zwiększa fakt, że poza połączonymi z kręgosłupem ośćmi, nie ma ich praktycznie wcale. Wyśmienicie nadaje się do grillowania, smażenia lub pieczenia w grubo zmielonej, morskiej soli.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości, patroszona i w postaci filetów.
|
|
Dorada różowa
Pagrus Caeruleosticus Opakowanie: Opis gatunku:
Dorada różowa należy do ryb okoniokształtnych, występuje w ciepłych częściach Oceanu Atlantyckiego od Senegalu do wy ...
Dorada różowa należy do ryb okoniokształtnych, występuje w ciepłych częściach Oceanu Atlantyckiego od Senegalu do wybrzeży Norwegii i Morzu Śródziemnym na głębokości do 700 m. Dorada różowa uznawana jest za rzadki i zarazem często poszukiwany gatunek. Odżywia się drobnymi organizmami morskimi. Jej skóra pokryta jest srebrzystą łuską, która połyskuje różowym kolorem. Po obu stronach głowy ma ciemną plamkę zwaną pieprzykiem. Osiąga wielkość do 60 cm. Mięso dorady różowej jest niezwykle delikatne, chude, dość ścisłe i ościste. Doskonale smakuje z grilla oraz z patelni, nadaje się również do pieczenia. Dobrze komponuje się z pomidorami i świeżymi ziołami.
Uwagi:
|
|
Dorsz atlantycki
Gadus morhua Opakowanie: Opis gatunku:
Dorsz atlantycki lub inaczej wątłusz, łac. Gadus morhua, jest największym przedstawicielem rodziny dorszokształtnych. Osiąg ...
Dorsz atlantycki lub inaczej wątłusz, łac. Gadus morhua, jest największym przedstawicielem rodziny dorszokształtnych. Osiąga wielkość do 2 m i wagę 90 kg. Dorsz jest rybą podejmującą dalekie rozrodcze i pokarmowe wędrówki. Występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego i w morzach północnej Europy na głębokości do 600 m. Ubarwienie tej ryby zmienia się w zależności od miejsca jej przebywania i zazwyczaj jest zielonkawe, jasnoszare, brązowawe lub czerwonawe z plamistym wzorem. Gatunki dorsza wyróżnia biała linia przebiegająca wzdłuż ciała. Na podbródku znajduje się pojedynczy, charakterystyczny wąs. Młode dorsze żywią się krabami i mięczakami, starsze osobniki również rybami. Walory kulinarne oraz znaczenie ekonomiczne sprawiają, że dorsz jest szczególnie docenianą rybą. Jego mięso jest białe, delikatne, smakuje raczej neutralnie i można je przyrządzać w różnorodny sposób. Jako łatwo dostępna i pożywna ryba dorsz stał się powszechnym daniem wielu społeczeństw, zwłaszcza u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego. W przemyśle rybnym wielu krajów jest jedną z najważniejszych poławianych ryb.
Dorsz bałtycki, łac. Gadus morhua callarias, swoją nazwę zawdzięcza Morzu Bałtyckiemu, w którym żyje na głębokości do 220 m. Okres ochronny na połów dorsza bałtyckiego przypada na lipiec i sierpień.
Uwagi:
Ryba dostępna w postaci filetów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|