 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Tuńczyk żółtopłetwy
Thunnus albacares Opakowanie: Opis gatunku:
Tuńczyk żółtopłetwy, poławiany był już w Starożytności. Występuje głównie w tropikalnych akwenach Oceanu Atla ...
Tuńczyk żółtopłetwy, poławiany był już w Starożytności. Występuje głównie w tropikalnych akwenach Oceanu Atlantyckiego, Oceanu Spokojnego i przyległych mórz. Osiąga wielkość do 4 m i wagę do 700 kg Mięso tuńczyka jest smaczne, bogate w witaminy A i D. Spożywane jest w formie surowej (sushi, sashimi), wędzonej, suszonej i konserwowej. Połów tuńczyków wywołuje wiele kontrowersji ze względu na wyniszczanie gatunku oraz równoczesny połów i niszczenie delfinów, pojawiających się zazwyczaj w pobliżu ławic tuńczyków. Firma AJA importuje jedynie tuńczyki od sprawdzonych rybaków stosujących uregulowane i dozwolone prawem techniki połów oraz certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury.
Uwagi:
Ryba dostępna w postaci polędwicy i patroszona.
|
|
Turbot
Psetta maxima Opakowanie: Opis gatunku:
Turbot, inaczej skarp, występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, zachodnim Bałtyku i Morzu Śródziemny ...
Turbot, inaczej skarp, występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, zachodnim Bałtyku i Morzu Śródziemnym. Ciało turbota jest prawie okrągłe, pozbawione łusek, wyposażone w ostro zakończone (niebezpieczne - można się skaleczyć przy obróbce) wzgórki kostne. Jest rybą denną, żywiącą się krabami, małżami i małymi rybami. Osiąga wielkość do 1m i wagę do 25kg. Już od czasów Starożytności turbot pozostał jedną z najbardziej cenionych ryb na świecie z uwagi na jego delikatne, białe, soczyste i nietłuste mięso. Ryba ta nie zawiera drobnych ości. Dania z turbota są bardzo popularne w krajach Europy Zachodniej. W Polsce, niegdyś bardzo popularna ryba, dziś troszkę zapomniana. Nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania i grillowania.
Uwagi:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|