 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Sandacz
Stizostedion lucioperca Opakowanie: Opis gatunku:
Sandacz, łac. Stizostedion lucioperca, występuje w rzekach i jeziorach środkowo-wschodniej Europy. Żyje w stawach, zbiornik ...
Sandacz, łac. Stizostedion lucioperca, występuje w rzekach i jeziorach środkowo-wschodniej Europy. Żyje w stawach, zbiornikach zaporowych, rzekach nizinnych i przy wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Żywi się planktonem i małymi rybami. Osiąga wielkość do 1 m. Sandacz jest samotnikiem polującym głównie w strefie wolnej wody. Lubi zbiorniki o twardym dnie i mętnej wodzie. Ryba ta ma opalizujące, duże oczy, które świecą w ciemnościach. Grzbiet sandacza jest szaro-zielony lub szaro-brązowy. Mięso jest białe, chude, jędrne i średnio-ościste, charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, jednak szybko się psuje. Najczęściej spożywamy go pieczonego w całości lub faszerowanego. Filety sandacza podajemy w ziołowych i ostrych sosach.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości i w postaci filetów ze skórą i bez skóry.
|
|
Sardynka europejska
Sardina pilchardus Opakowanie: Opis gatunku:
Sardynka jest rybą z rzędu śledziokształtnych. Występuje przede wszystkim w północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim i północ ...
Sardynka jest rybą z rzędu śledziokształtnych. Występuje przede wszystkim w północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim i północnych rejonach Morza Śródziemnego. Ryba wolnej wody spotykana zazwyczaj w ogromnych ławicach, zwłaszcza późną wiosną i latem, kiedy w poszukiwaniu pokarmu płynie na północ oraz podchodzi ku wybrzeżom. Jesienią podąża na południe, gdzie zimuje w głębszych warstwach wody. Sardynki należą do małych ryb. Ich wymiary rzadko przekraczają 20 cm. Żywią się planktonem skorupiaków, ikrą i larwami ryb. Grzbiet i boki przyjmują zielono-niebieskie odcienie, brzuch jest srebrzysty. Sardynek nie oczyszcza się z łusek, jedynie usuwa wnętrzności. Mięso mają miękkie i oleiste, składające się z małych płatków o różowawym kolorze. Są bardzo popularne w krajach Śródziemnomorskich, gdzie są smażone w całości na głębokim tłuszczu i serwowane na przystawkę. W Polsce sardynki najczęściej spożywane są w postaci przetworzonej, w oleju lub pomidorach. Jednak można je również grillować, piec i smażyć (wówczas wydzielają bardzo intensywny, charakterystyczny zapach). Są bardzo tłustymi rybami, więc doskonale nadają się do wędzenia (po obróbce mięso jest soczyste i jędrne) oraz zamrażania.
Uwagi:
|
|
Sola Dover
Solea vulgaris Opakowanie: Opis gatunku:
Sola Dover występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego i Morzu Śródziemnym. Osiąga wielkość d ...
Sola Dover występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego i Morzu Śródziemnym. Osiąga wielkość do 60 cm i wagę do 3 kg. Jest najpopularniejszą, najdelikatniejszą i najdroższą rybą z rodziny płastugokształtnych. Żywi się małymi krabami, małżami i rybami. Charakteryzuje się spłaszczonym, owalnym kształtem z oczami po jednej stronie tułowia.Mięso jest białe, chude, jędrne i bardzo delikatne. Posiada łatwo odchodzące od mięsa ości. W handlu najczęściej oferowane są filety. Podajemy w postaci smażonej, duszonej i pieczonej.
Uwagi:
Ryba dostęna w całości i w postaci filetów.
|
|
Sola Lemon
Microstomus Kitt Opakowanie: Opis gatunku:
Sola Lemon, inaczej Złocica europejska, należy do kulinarnych skarbów Morza Północnego i Oceanu Atlantyc ...
Sola Lemon, inaczej Złocica europejska, należy do kulinarnych skarbów Morza Północnego i Oceanu Atlantyckiego. Dorosłe osobniki osiągają wielkość do 70 cm. W ciągu dnia zakopane w piaszczystym podłożu, polują w nocy. Złocica europejska wyspecjalizowała się w wyciąganiu z dnia znajdujących się w nim wieloszczetów oraz odgryzaniu miękkich części ciała stawonogów i mięczaków, którymi się żywi. Zauważywszy ofiarę unosi do góry przednią część ciała,pozostając w takiej pozycji niemal bez ruchu do chwili aż zdobycz wychyli się z dna lub mięczak wysunie swą stopę. Wówczas błyskawicznie uderza w dół. Bardzo smaczna i ceniona ryba, dostępna przede wszystkim w postaci filetów. Jej białe i chude mięso charakteryzuje się delikatnym smakiem. Jest bardzo uniwersalna, świetnie smakuje zarówno pieczona, smażona, grillowana i gotowana na parze. Idealnie komponuje się z sosem szafranowym i jest obowiązkową pozycją w każdej dobrej restauracji.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości i wpostaci filetów.
|
|
Sum Afrykański
Clarias gariepinus Opakowanie: Opis gatunku:
Sum Afrykański łac. Clarias gariepinus, występuje w słodkich wodach Afryki, Europy i Azji. Charakteryzuje się szeroką i pła ...
Sum Afrykański łac. Clarias gariepinus, występuje w słodkich wodach Afryki, Europy i Azji. Charakteryzuje się szeroką i płaską głową z czterema parami wąsów oraz długą płetwą grzbietową. Osiąga wielkość do 170 cm i wagę do 60 kg. Wykazuje dużą odporność na zmiany warunków środowiska. W naturze zasiedla wszystkie typy zbiorników ze spokojną, słodką wodą. Może oddychać powietrzem atmosferycznym. Jest drapieżnikiem, który odżywia się rybami, żabami a nawet ptakami wodnymi. Popularność tej smacznej ryby przyczyniła się do powstania wielu hodowli. W handlu najczęściej oferowane są filety. Sum afrykański ma mięso o średniej zawartości tłuszczu, wysokiej zawartości białka i jest pozbawione ości. W smaku podobne jest do mięsa cielęcego. Można go smażyć, dusić i piec.
Uwagi:
Ryba dostępna w postaci filetów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|