 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Pstrąg źródlany
Salvelinus fontinalis Opakowanie: Opis gatunku:
Pstrąg, należy do ryb z rzędu łososiokształtnych. Występuje w północnych akwenach Europy, Azji i Ameryki Półn ...
Pstrąg, należy do ryb z rzędu łososiokształtnych. Występuje w północnych akwenach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Sprowadzony został także do Australii i Nowej Zelandii. Pstrągi występują zwykle w zimnych, przejrzystych strumieniach górskich i jeziorach. Ciało pstrąga przypomina torpedę. Bardzo opływowy kształt pozwala mu na pokonanie silnych prądów rzecznych. Charakteryzuje się szeroką płetwą ogonową oraz różnorodnym ubarwieniem uwarunkowanym środowiskiem, w którym się znajduje. U młodych osobników występują duże, niebieskoszare plamy na bokach. Z wiekiem plamy te przyjmują postać małych, czerwonych i czarnych kropek. Pstrągi osiągają wielkość do 40 cm. W Polsce występują trzy odmiany pstrągów: pstrąg potokowy, łac. Salmo trutta fario - słodkowodna odmiana troci atlantyckiej, pstrąg tęczowy, łac. Salmo gairdneri - gatunek obejmujący formę wędrowną i słodkowodną, pstrąg źródlany, łac. Salvelinus fontinalis – gatunek słodkowodny. Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najbardziej udomowionym przez człowieka i najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. W Polsce najwięcej hodowli pstrąga tęczowego znajduje się na Pomorzu. Najczęściej spożywamy go pieczonego w całości lub faszerowanego. Pstrągi możemy grillować oraz smażyć w panierce na głębokim tłuszczu. Doskonale nadają się także do wędzenia (są wówczas soczyste i jędrne). Mięso pstrąga jest jasnoróżowe, średnio tłuste (2-7%), mało ościste i delikatne. Pstrąga doprawiamy ziołami prowansalskimi, koperkiem i sokiem z cytryny. Dla wyostrzenia smaku, możemy dodać goździki i ostrą paprykę.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości i w postaci filetów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|