 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Okoń europejski
Perca fluviatilis Opis gatunku:
Okoń europejski występuje w wodach prawie całej Europy oprócz krajów południowej Europy, Szkocji i Norwegii. ...
Okoń europejski występuje w wodach prawie całej Europy oprócz krajów południowej Europy, Szkocji i Norwegii. Przeważnie przebywa wśród roślinności, np. na płytkich łąkach podwodnych. Osiąga wielkość 40 cm i wagę 3 kg. W młodości żyje w ławicach, starsze osobniki są samotnikami. Na grzbiecie okonia znajdują się dwie płetwy, które stykają się podstawami. Ubarwienie ciemnoszare do niebieskawego lub zielonooliwkowego. Płetwy brzuszne i ogonowe mają czerwonawy kolor. Samice są intensywniej ubarwione niż samce. Okoń jest drapieżnikiem, odżywia się bezkręgowcami, ikrą i małymi rybami. Charakteryzuje go białe, chude i słodkawe mięso zawierające mniej niż 1% tłuszczu. W handlu najczęściej spotykany jest w postaci filetów. Najlepiej smakuje pieczony i smażony w chrupiącej panierce. Nie zalecane jest wędzenie i grillowanie tej ryby, ponieważ mięso staje się suche.
|
|
Okoń Morski
Dicentrarchus labrax Opakowanie: Opis gatunku:
Okoń Morski, inaczej labraks jest drapieżnikiem występującym we wschodniej części Oceanu Atlantyckiegow Morzu Północ ...
Okoń Morski, inaczej labraks jest drapieżnikiem występującym we wschodniej części Oceanu Atlantyckiegow Morzu Północnym, Śródziemnym i Czarnym. Osiąga wielkość 80 cm i wagę 7 kg. Znakiem szczególnym jest czarny punkt znajdujący się na wieczku skrzelowym. Żywi się małymi rybami. Jest on bardzo cenioną i szlachetną rybą. Labraksa charakteryzuje białe, chude i delikatne mięso. Zawiera ono mniej niż 1% tłuszczu. Znawcy uważają, że aby nie popsuć jego wspaniałego i delikatnego smaku nie powinno się go niczym przyprawiać – wystarczy ugotować go na parze lub upiec w grubo zmielonej, morskiej soli. Nie zalecane jest jednak wędzenie i grillowanie tej ryby, gdyż po obróbce mięso jest suche.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości, patroszona i w postaci filetów.
|
|
Okoń nilowy
Lates niloticus Opakowanie: Opis gatunku:
Okoń nilowy, potocznie okoń Victoria, łac. Lates niloticus, jest bardzo popularny w Europie Zachodniej. Ta bardzo smaczna, ...
Okoń nilowy, potocznie okoń Victoria, łac. Lates niloticus, jest bardzo popularny w Europie Zachodniej. Ta bardzo smaczna, słodkowodna, drapieżna ryba z rodziny latidae, zaliczana jest do dorszokształtnych. Występuje w tropikalnej Afryce w znaczących rzekach tego kontynentu takich jak Nil (Delta Nilu), Szari, Senegal i Kongo, w jeziorach Wolta, Alberta, Turkana i Tana. W latach 60-tych wprowadzona została do jeziora Victorii. Osiąga wielkość nawet do dwóch metrów i wagę 230 kg. Mięso tej ryby jest białe, zwarte i wyraziste w smaku o wysokim poziomie bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3. Wyśmienicie nadaje się na rybę w galarecie, do smażenia i pieczenia.
Uwagi:
Ryba dostępna w postaci filetów.
|
|
Ostrygi
Crassostrea gigas Opakowanie: Drewniane skrzynki: 12szt, 25szt, 50szt, 100szt Opis gatunku:
Ostrygi na świecie istnieje ich ok 50 rodzajów. Występują na przybrzeżnych skałach słonych, ciepłych i płytkic ...
Ostrygi na świecie istnieje ich ok 50 rodzajów. Występują na przybrzeżnych skałach słonych, ciepłych i płytkich mórz. Ostrygi rodzaju Crassostrea gigas zajmują pierwsze miejsce popularności w Europie i krajach Ameryki Północnej. Mają asymetryczną muszlę płaską, cienkościenna połówka górna przykrywa wypukłą i grubościenną połówkę dolną, przyrośniętą do podłoża. Połówki muszli łączy elastyczne wiązadło. Przy lekko rozchylonych połówkach ruch rzęsek wewnątrz muszli powoduje przepływ wody, z której zwierzę odcedza drobne cząsteczki organiczne. Ostrygi są odżywcze, pełne białka, minerałów i witamin. Ich połów odbywa się o świcie w dniu, kiedy są pakowane, dlatego bez obawy można powiedzieć, że nasze ostrygi są naprawdę świeże. Ostrygi są ręcznie sortowane i układane w specjalnych koszykach. Owinięcie w naturalne glony pozwala zachować ich świeżość i wilgoć przez minimum 10 dni. Po czym poznać, że ostrygi są świeże? Skorupa ostrygi musi być szczelnie zamknięta. Po otwarciu skorupy (specjalnie do tego przeznaczonym nożem), mięso powinno być wilgotne i znajdować się w wodzie - naturalnym soku ostrygi oraz powinno przyjemnie pachnieć. Właściwe przechowywanie ostryg jest niezmiernie ważne: muszla ostrygi składa się z części wypukłej oraz części płaskiej. Ostryga powinna leżeć wypukłą częścią do dołu, dzięki czemu będzie żyć w swoim naturalnym, bardzo cennym soku do momentu jej otwarcia i spożycia. Drewniane koszyki w których są transportowane gwarantują dostęp powietrza, co jest niezmiernie ważne, gdyż ostryga jeśli nie jest w wodzie, musi oddychać. W sklepach powinniśmy poprosić o zapakowanie ostryg w opakowanie gwarantujące dostęp powietrza (np. pojemnik bez pokrywki lub oryginalne opakowanie zawierające 12 lub 25 szt.). Pamiętajmy, że ostryga to prawdziwy afrodyzjak...
|
|
Ośmiornica
Octopus vulgaris Opakowanie: Opis gatunku:
Ośmiornica, łac. Octopus vulgaris, występuje na skalistych wybrzeżach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Ośm ...
Ośmiornica, łac. Octopus vulgaris, występuje na skalistych wybrzeżach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Ośmiornice należą do rodziny mięczaków. Ich wielkość waha się od 1,5 cm do 10 m, zależy to od ciepła wód (im cieplejsza woda, tym ośmiornica uzyskuje większe rozmiary). Mają osiem ramion i workowate ciało, ubarwienie od szarobrązowego po różowawe. Ramionami chwytają pożywienie, głównie są to raki, kraby i małże. Ośmiornice są na tyle silne, że mogą zgnieść nawet dorosłego homara. Potrafią dobrze pływać. Ośmiornica posiada zęby, umieszczone na języku. Gruczoły ślinowe wydzielają silnie toksyczny jad, którego działanie w przypadku ukąszenia jest niebezpieczne dla ludzi. Mięso ośmiornicy jest twarde, zbite i bardzo włókniste, dlatego wymaga długiego procesu gotowania. Aby mięso było miękkie dobrze jest ją wcześniej stłuc tłuczkiem podobnie jak mięso na kotlety, innym sposobem jest jej wcześniejsze zamrożenie. Wcześniej rybacy rzucali świeżo wyłowionymi ośmiornicami o skały - procedura ta trwała nawet godzinę dopóki nie zmiękły. Mięso pachnie jodem i ma delikatny smak. Mięso ośmiornicy można gotować we wrzątku ale również na parze, dusić, smażyć, grillować i piec. Doskonale smakuje w chrupkiej panierce, smażona na głębokim tłuszczu. Z ośmiornic można zrobić pikantne zupy, potrawki i gulasze. Małe ośmiorniczki tzw. baby są oczyszczone i łatwe do przyrządzenia. Doskonale nadają się do makaronów i sałatek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|