 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Langustynka
Nephrops norvegicus Opakowanie: Opis gatunku:
Langustynka, inaczej homarzec, scampi, występuje w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym, zwykle na piaszczysto-mulistym ...
Langustynka, inaczej homarzec, scampi, występuje w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym, zwykle na piaszczysto-mulistym podłożu na głębokości do 800 m. Należy do rodziny homarów, przeciętnie osiągając wielkość do 20cm. Surowa langustynka jest koloru jasno - pomarańczowego (w przeciwieństwie do krewetek, które dopiero podczas gotowania zmieniają kolor). Langustynka żeruje w nocy, W ciągu dnia ukrywa się zagrzebując w piasku. W przypadku langustynek sprawdza się zasada dotycząca niektórych skorupiaków, która mówi, że im zimniejsze wody skąd pochodzą, tym delikatniejszy i bardziej wyszukany jest smak ich mięsa. Jadalną częścią langustynki jest jej ogon, jednakże szczypce można ugotować w lekko osolonej wodzie, która po dodaniu do zupy rybnej nada jej wspaniałego zapachu i smaku. Langustynki można przyrządzić na wiele sposobów. Wyśmienicie nadają się do grillowania i pieczenia. Można dodać je do sosu, którym poleje się np. makaron. Należy je wtedy obrać z pancerza. W tym celu ukręcamy głowę, ukręcamy płetwę na końcu ogona i zdejmujemy pancerz.
|
|
Lucjan czerwony
Lutjanus campechanus Opakowanie: Opis gatunku:
Lucjan czerwony, inaczej Red Snapper zamieszkuje wody Zatoki Meksykańskiej i południowo-wschodnich wybrzeży USA. Swoją nazw ...
Lucjan czerwony, inaczej Red Snapper zamieszkuje wody Zatoki Meksykańskiej i południowo-wschodnich wybrzeży USA. Swoją nazwę zawdzięcza pięknej, czerwonej łusce. Osiąga wielkość do 60 cm i wagę do 22 kg. Na rynku najczęściej spotykamy filety lub ryby o wadze 2-3 kg. Na grzbiecie posiada charakterystyczne, bardzo ostre kolce. Z całej rodziny snapperów ryba ta jest najbardziej znaną i cenioną w USA ze względu na białe, chude i suche mięso z nielicznymi dużymi ośćmi. Możliwości przyrządzenia lucjana czerwonego jest wiele, najczęściej podaje się go z grilla lub pieczonego z warzywami.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości i w postaci filetów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|