 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Halibut niebieski
Reinhardtius hippoglossoides Opakowanie: Opis gatunku:
Halibut niebieski, nazywany halibutem grenlandzkim, występuje w zimnych wodach północnej części Oceanu Atlantyckiego na głę ...
Halibut niebieski, nazywany halibutem grenlandzkim, występuje w zimnych wodach północnej części Oceanu Atlantyckiego na głębokości do 2000 m. Osiąga wielkość do 1,20 m i wagę 45 kg. Mięso halibuta bogate jest w witaminę D i bardzo znaczący dla zdrowia selen. Białe, zwarte mięso zaliczane jest do delikatesów. Wyśmienicie nadaje się do duszenia i smażenia.
Uwagi:
Ryba dostęna w postaci filetów.
|
|
Homar kanadyjski
Homarus americanus Opakowanie: Opis gatunku:
Homar kanadyjski najcięższy skorupiak świata, należy do najbardziej znanych i poławianych gatunków homar ...
Homar kanadyjski najcięższy skorupiak świata, należy do najbardziej znanych i poławianych gatunków homarów, jest jednym z najważniejszych ekonomicznie i ekologicznie bezkręgowców. Występuje głównie wzdłuż północno-wschodnich wybrzeży Stanów Zjednoczonych oraz Kanady. Zamieszkuje głębokie – ponad 50 m, zimne wody o skalistym podłożu. Do połowów homarów używa się specjalnie skonstruowanych skrzynek, do których wkłada się przynętę. Homar może do nich wejść, ale już nie będzie mógł się wydostać. Jego pancerz ma barwę czerwonobrązową, zielononiebieską lub brązowozieloną. Osiąga wielkość do 70 cm i wagę 9 kg. Największy złowiony homar kanadyjski pochodził z Nowej Szkocji i ważył 20 kg – jego wiek oceniano na około 100 lat. W ciągu dnia homary chowają się w skałach i jaskiniach, dopiero nocą wychodzą na polowania. Prawe szczypce zazwyczaj mają większe i lepiej rozwinięte od lewych. Służą one przeważnie do przytrzymania wroga lub do przytrzymywania i miażdżenia pożywienia. W takim przypadku można powiedzieć, że homar jest „praworęczny”. Jednak nie zawsze lepiej rozwinięte lewe szczypce świadczą o tym, że homar jest „leworęczny” - mogą one być nowymi, młodymi szczypcami, które odrosły mu podczas zmiany pancerza (mógł je np. stracić podczas walki z wrogiem). Zmiana pancerza odbywa się częściej u młodych osobników: w pierwszym roku życia dziewięć razy, w trzecim - cztery. Dorosłe homary zmieniają pancerz raz na dwa lata. Kiedy homar przybierze na wadze do tego stopnia, że będzie mu ciasno w swoim pancerzu, poprzez silne napięcia mięśni doprowadzi do jego pęknięcia, a następnie opuści go. Wcześniej utworzy on na ciele powłokę w rodzaju „skórzanej kurtki”, która w przeciągu trzech tygodni zamieni się w nowy, uszyty na miarę pancerz. Mięso znajduje się przede wszystkim w odwłoku, ale również w szczypcach i odnóżach. Jest białe, chude, delikatne i bardzo smaczne. Homara można gotować w wywarze z jarzyn z białym winem lub na parze i grillować. Po przyrządzeniu pancerz nabiera czerwonego koloru. Podaje się go na ciepło lub na zimno, na przykład z masłem czosnkowym, cytryną lub sosami. Pusty zmielony pancerz jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów.
Uwagi:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|