 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Gładzica
Pleuronectes platessa Opakowanie: Opis gatunku:
Gładzica jest gatunkiem morskiej ryby flądrokształtnej z rodziny flądrowatych. Występuje w północnym Oceanie Atlanty ...
Gładzica jest gatunkiem morskiej ryby flądrokształtnej z rodziny flądrowatych. Występuje w północnym Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Śródziemnym na głębokości do 400 m. W poszukiwaniu pokarmu wpływa również do wód słonawych, jak ujścia rzek czy zalewy. Żyje na dnie i odznacza się nie tylko zdolnością błyskawicznego zagrzebywania się w podłożu, ale również dostosowywania do niego swego ubarwienia - dzięki skurczom wprowadza w drżenie ciało i wraz z silnymi uderzeniami płetw przykrywa się piaskiem i drobnymi kamykami. Prawa strona ciała jest brązowa lub oliwkowobrązowa z nierównomiernie rozłożonymi jaskrawoczerwonymi lub pomarańczowymi kropkami, lewa (spodnia) strona - biała. Osiąga wielkość do 90 cm i wagę 7 kg. Odżywia się głównie skorupiakami i mięczakami, których muszle rozgniata specjalnie do tego przystosowanymi zębami. Jest ceniona w rybołówstwie i wędkarstwie ze względu na chude, białe, delikatne i smaczne mięso, które ma także walory odżywcze. W całości najlepiej smakuje smażona lub gotowana na parze, w filecie - duszona z warzywami.
Uwagi:
Ryba dostępna patroszona i w postaci filetów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|