 |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
Świeże ryby i owoce morza dla każdego |
Importujemy tylko najlepsze mule i ostrygi, które
od ponad 100 lat cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów i są jednym
z częściej zamawianych dań w restauracjach. Wyśmienicie nadają się na obiad lub
kolację, które łatwo przyrządzicie Państwo w domu. Danie znakomicie sprawdza
się jako niespodzianka, zawsze pozytywnie zaskakując gości. Nasz asortyment rozszerzyliśmy także o świeże ryby i inne owoce morza.
|
|
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O P R S Ś T U W X Y Z Ź Ż Wszystkie |
|
 |
|
Flądra
Platichthys flesus Opis gatunku:
Flądra, inaczej Stornia, występuje głównie w Morzu Północnym i w Morzu Bałtyckim na głębokości 50 m. Znane są ...
Flądra, inaczej Stornia, występuje głównie w Morzu Północnym i w Morzu Bałtyckim na głębokości 50 m. Znane są cztery podgatunki tej ryby P. f. Trachurus (zlewisko Bałtyku, wstępuje do Wisły), P. f. Bogdanowi (zlewisko Morza Białego, dolny bieg Dźwiny), P. f. Septentrionalis (Wybrzeże Murmańskie, ujścia rzek), P. f. Lescus (Morze Śródziemne, Czarne i Azowskie). Charakteryzuje się asymetryczną i spłaszczoną budową ciała. Zwykle żeruje i spoczywa na dnie morza. Dzień spędza zagrzebana w piasku. Ożywia się dopiero nocą, podchodząc w poszukiwaniu pokarmu do płytkich przybrzeżnych wód. Lato spędza głównie w wodach słonawych i słodkich. Na zimę schodzi w głębsze, bardziej zasolone, cieplejsze warstwy wody. Dawniej, gdy wody nie były jeszcze tak zanieczyszczone, stornie wędrowały wysoko w górę rzek, np. w Wiśle docierały do Warszawy. Prawa strona tej ryby (górna) jest ciemna, a lewa (dolna) jasna. Osiąga wielkość do 35 cm i wagę do 6 kg. Jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. W handlu najczęściej oferowane są całe, tuszki i filety tej ryby. Najlepiej smakuje smażona na głębokim tłuszczu. Możemy ją piec, grillować, dusić a nawet wędzić (najczęściej chudych ryb się nie wędzi, jednakże mięso flądry po uwędzeniu jest jędrne i bardzo smaczne). Mięso białe, chude, średnio ościste i bardzo delikatne. Psuje do niej świeża rzeżucha, ostra papryka, bazylia, natka pietruszki i oczywiście sok z cytryny.
Uwagi:
Ryba dostępna w całości, tuszy i w postaci filetów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|